Gedrag en voeding, autismespectrum; ADHD, ADD

De belangrijkste nieuwe ontwikkelingen zijn als volgt: Patiënten met autistisch gedrag vertonen heel vaak problemen in het maag/darmgebied, zoals verminderde vertering van eiwitten waardoor peptiden in het lichaam/ de hersenen terechtkomen met een morfineachtige activiteit.

Zo ontstaat uit diverse graanproducten (gliadine eiwit) gliadomorfine en uit melkproducten casomorfine. Door het vermijden van deze producten uit het voedsel kan het autistisch gedrag afnemen. Ook kan verbetering optreden door gebruik van speciale eiwitafbrekende enzymen. Peptiden zijn te meten d.m.v. aminozuuranalyse/ specifieke tests op caso/gliado-morfine.

Ontstekingen in het darmgebied en/of een niet optimale darmflora (veroorzaakt door antibiotica gebruik?) worden ook veel gezien. De darmflora problematiek is vast te stellen door een darmmicrobioom analyse of een organische zuren in urine (metabolieten afkomstig van schimmels/toxische bacteriën) test.
Het immuunsysteem is vaak verstoord en/of verlaagd. Nagenoeg alle essentiële voedingsstoffen geven een vermindering van het immuunsysteem bij een (gering) tekort en er zijn vele tekorten bij deze patiënten welke sterk individueel bepaald zijn. Tekorten die relatief veel voorkomen zijn: aminozuren, vitamine A, B1, B3, B5, B6, biotine, GLA/ EPA, magnesium, ijzer, selenium en zink. Het opheffen van deze sterk individueel bepaalde tekorten lijkt dan ook nuttig, zeker in vergelijking tot het geven van een intraveneus

immunoglobuline product. Ten aanzien van vitamine A is reeds een dubbel blinde studie gestart zoals bleek uit een recent congres in de USA. Op een Europese congres over autisme bleek dat ca. 25% van de voordrachten ook over deze materie ging met een interessante toevoeging: de mogelijk zeer belangrijke rol van zwavel en sulfatie bij o.a. de instandhouding van een goede darmpermeabiliteit.

We werken deels samen met en volgens de protocollen van Exendo/BrainQ. Of verwijzen u graag naar mevr. Rebecca Kamphuis of mevr. Rian Bruijne
Kortom autismespectrum stoornissen blijken steeds meer orthomoleculair te beïnvloeden. Aanvullend werken wij graag samen met “de osteopaat “de osteopaat .