Bewuster
Je leven leiden volgens je eigen waarden, het pad volgen dat voor jou goed voelt; hoe doe je dat? Voel jij je vrij en sterk genoeg om écht je eigen keuzes te maken? Of zou jij je wel wat bewuster willen zijn van wat past bij je eigen identiteit?
Een authentiek leven leiden begint met zelbewust zijn. En dat kun je dus trainen.
Wanneer ben je zelfbewust?
‘Met besef van eigen innerlijke kracht en waarde’, zo omschrijft Van Dale het bijvoeglijke naamwoord ‘zelfbewust’. Zelfbewustzijn heeft te maken met het besef van het eigen bestaan en de beleving van wat er in je geest en lichaam omgaat. Zelfbewuste mensen stemmen hun keuzes af op dat wat zij innerlijk nodig hebben – en wat zij niet nodig hebben. Ze zijn zich bewust van de patronen in hun dagelijks leven en zien hoe die patronen invloed hebben op hun bestaan.
Met andere woorden: wie zelfbewust is, is in staat met volle overtuiging te leven vanuit zijn of haar eigen hart. En dat kan nog best een opgave zijn. Zeker in een wereld waar de verwachtingen torenhoog lijken te zijn. Waarin we elke dag voor honderd keuzes komen te staan waarbij we – als het even kan – liever gisteren dan vandaag de knoop doorhakken.
Des te belangrijker is het om te vertrouwen op je eigen intuïtie. Om niet verstrikt te raken in het web van invloeden van buitenaf, maar om vanuit je innerlijke kracht en waarde je leven te leiden.
Persoonlijk proces
Wil je je zelfbewustzijn vergroten, dan zijn er in elk geval twee belangrijke regels die je moet onthouden. Eén: zelfbewust zijn is geen doel opzich, maar een pad dat je gedurende je leven bewandelt. Twee: er bestaat niet één universele manier om zelfbewuster te worden. Het is een heel persoonlijk proces.
Ontdek welke frequentie van ‘trainen’ bij je past
Net als die gespierde armen en een betere conditie komt óók je zelfbewustzijn niet in een keer om de hoek kijken. Regelmatig trainen is dan ook key. Maak het trainen van je zelfbewustzijn onderdeel van je dagelijks leven, maar doe dat wel op een manier die bij je past. Wil jij elke dag een zelfbewust momentje plannen? Dat kan. Liever eens per week stilstaan bij je eigen identiteit? Ook goed. Wees realistisch en dwing jezelf niet om teveel tijd te besteden aan je oefening. Het moet leuk en uitdagend blijven en geen keiharde verplichting worden.
Welke oefening past bij jou?
Er zijn talloze methodes om te oefenen met zelfbewustzijn. Laat je niet afleiden door wat een ander doet, want de beste docent ben jij zelf. Houd je van mediteren? Ga je liever met een coach aan de slag? Haal jij je zelfreflectie uit het leggen van tarotkaarten of vind je het fijn om inzicht te krijgen in je manier van denken door je gedachten van je af te schrijven? Het gaat er uiteindelijk om dat je bewust aandacht besteedt aan wie je bent, op de manier die bij jou past.
Focus op je lichaam
Wat heeft je lichaam nodig op fysiek én mentaal gebied? Als je die vraag in je achterhoofd houdt tijdens het sporten of bewegen bouw je meer op dan alleen spieren en conditie. Je bent dan namelijk tijdens het sporten bezig met mindfulness en dat vergroot je zelfbewustzijn. Eén van de meest effectieve manieren om mindful te sporten is door te focussen op je ademhaling. Dit kun je op elke manier van beweging toepassen. Probeer tijdens je eerstvolgende workout maar eens heel bewust, rustig en bedeesd in- en uit te ademen en voel wat er in je lichaam gebeurt.
Maak zelfbewustzijn onderdeel van je dagelijks leven
Op den duur ga je merken dat je zelfbewustzijnsoefeningen natuurlijker gaan aanvoelen. Het gevoel van ‘trainen’ wordt minder en in plaats daarvan wordt zelfbewustzijn een onderdeel van je dagelijkse routine. Wanneer je uit balans bent, een stressvolle dag hebt gehad of voor een lastige keuze staat zal je de emoties die daarbij komen kijken bewuster ervaren. En dat maakt je dus zelfbewuster.
Je hoeft het niet alleen te doen
Voelt het onwennig om stil te staan bij je eigen identiteit en zijn bovenstaande stappen nog niet zo jouw ding? Schrijf het dan niet direct af, maar bel ons eens. Samen reflecteren is soms zelfs veel leuker (en nuttiger!) dan alleen.
Onthoud tenslotte dat zelfbewust leven niet zwaar hoeft te zijn. Doe het op jouw manier en pluk er je eigen vruchten van. Het is immers jouw pad en jouw identiteit. Voel jij je vrij en sterk genoeg om écht je eigen leven te leiden?
Systeemopstellingen
Systemisch Werk of familieopstellingen gaat over op je plek zijn, over de balans van geven en nemen en over je thuis voelen in de wereld. In een familieopstelling zie je waar de energie stroomt en stokt. Het laat zien waar we (voor het eerst) ons pad verlaten hebben, en welke (oneigenlijke) rollen en taken we op ons hebben genomen.
De plek in jouw systeem is vaak bepalend voor je relaties nu
De plek die je inneemt in je familiesysteem zie je vaak weerspiegeld in je relaties met anderen; met je partner, kinderen, collega’s op je werk en vrienden. Het werkt door op hoe je geeft en of je kunt ontvangen, en op je gevoel ergens bij te horen.
Mannelijke en vrouwelijke energie
De vrouwelijke energie komt bijvoorbeeld tot uitdrukking als je je afstemt op een ander en je intuïtie laat spreken. De mannelijke energie in het zelfbewust en vol zelfvertrouwen in de wereld staan. De dynamieken zoals we die kennen uit de relaties met onze vader en moeder hebben een grote impact op hoe we dat doen en hierin letterlijk gaan staan.
Werken met inzicht
Het systemisch werk is bekend van bijeenkomsten met grote groepen mensen waarin met representanten gewerkt wordt. Dit is niet voor iedereen een prettige werkvorm. In mijn begeleiding en workshops werk ik met verschillende systemische oefeningen en waarbij we niet met representanten werken maar met symbolen, plek in de ruimte en soms met een of twee andere personen. Deze oefeningen geven heldere inzichten en werken diep door.