Allergieën en intoleranties

We zien dat er steeds meer mensen last krijgen van een allergie of chronische intolerantie(s).

Manieren om allergische klachten op een natuurlijke wijze te behandelen is door het weglaten van jouw allergische stoffen (weet je nog niet waarvoor, dan kun je een speciaal / roterend dieet doen om uit te zoeken waar je mogelijk overgevoelig voor bent) en door te zorgen dat je afweersysteem minder heftig reageert op allergische prikkeling. Diverse natuurlijke stoffen (waaronder enkele kruiden, bioflavonoiden, mineralen, onverzadigde oliën en enzymen) kunnen hierbij helpen. Daarnaast zien we regelmatig in de praktijk dat wanneer men een ontgiftingskuur doet, overgaat op een gezondere voeding en zorgt voor een beter darmmicrobioom de overgevoeligheidsreactie vermindert of zelfs verdwijnt.

Tot nu toe kan geen enkel bloedonderzoek met grote zekerheid voedselintoleranties aantonen, maar recente ontwikkelingen op het gebied van de zogenaamde IgG bepalingen zijn in de praktijk al wel goed toe te passen. Een voorbeeld hiervan is de ImuPro 300 test.

Bij de ImuPro 300 gaat het om een diagnostische test, waarmee IgG-antilichamen tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen aangetoond worden. Zijn er IgG-antilichamen in het serum aanwezig, duidt dit op het aanwezig zijn van een voedselovergevoeligheid.

De test werd in 2000 met gebruik makend van de nieuwste diagnostische technologieën door de R-Biopharm AG in Darmstadt ontwikkeld en wordt daar onder de strenge criteria van de Duitse Artzneimittelgesetzes (AMG) geproduceerd.

Zijn verhoogde concentraties IgG-antilichamen in het bloed aanwezig, kan dit duiden op een dunne darm insufficiëntie (Leaky Gut Syndrome).

Macromoleculaire voedingsmiddelen kunnen de darmwand doordringen. Ze worden door het immuunsysteem erkend als lichaamsvreemd, zodat het tot vorming van voedingsmiddel specifieke IgG-antilichamen komt. Deze laten zich met de ImuPro 300 specifiek en betrouwbaar bepalen.

Belang van IgG-antilichamen
Het aantonen van hoge concentraties IgG-antilichamen duidt erop dat er regelmatig contact is tussen voedingsmiddel en de cellen van het immuunsysteem. Antilichamen binden zich aan de voedingsmiddel-antigenen en kentekenen zich op deze wijze als lichaamsvreemd onder vorming van een immuuncomplex. Het immuuncomplex wordt dan door aflopende ontstekingsprocessen verwerkt. Deze processen vinden continue plaats en zijn de oorzaak van een veelvoud aan chronische ziekten. Zijn de daarvoor verantwoordelijke voedingsmiddelen door het ImuPro 300 vastgesteld, kan de cliënt beginnen zijn voedingspatroon aan te passen. Een uitgebreid rapport, dat op basis van het laboratoriumonderzoek wordt vastgesteld, geeft houvast. Het rapport wordt aangevuld met een receptenverzameling, met uitsluitend verdraagzame voedingsmiddelen.
Bij duidelijke allergiën bekijken we het volwaardig houden van de inname, brengen we kruisreacties in kaart tussen inhalatie allergenen en voeding en hebben we contact met je allergoloog.
De histamine reacties leggen we je uit en de opties om je histamine aanmaak te remmen als ook het soms toevoegen van bepaalde enzymen om je snel te helpen met het afremmen van de overreactie.
Bij hooikoorts klachten zien we je graag in het najaar om je alvast gedegen voor te bereiden voor het volgende hooikoortsseizoen.