Allergieën en intoleranties

Steeds meer mensen ervaren last van hooikoorts, een allergie of chronische intolerantie(s).

Manieren om allergische klachten op een natuurlijke wijze te behandelen is door het weglaten van jouw allergische stoffen (weet je nog niet waarvoor, dan kun je een speciaal / roterend dieet doen om uit te zoeken waar je mogelijk overgevoelig voor bent) en door te zorgen dat je afweersysteem minder heftig reageert op allergische prikkeling. Diverse natuurlijke stoffen (waaronder enkele kruiden, bioflavonoiden, mineralen, onverzadigde oliën en enzymen) kunnen hierbij helpen. Daarnaast zien we regelmatig in de praktijk dat wanneer men een detox kuur doet, overgaat op een gezondere voeding en zorgt voor een beter darmmicrobioom de overgevoeligheidsreactie vermindert of zelfs verdwijnt.

Macromoleculaire voedingsmiddelen kunnen de darmwand doordringen. Ze worden door het immuunsysteem erkend als lichaamsvreemd, zodat het tot vorming van voedingsmiddel specifieke IgG-antilichamen komt.

Belang van IgG-antilichamen
Het aantonen van hoge concentraties IgG-antilichamen duidt erop dat er regelmatig contact is tussen voedingsmiddel en de cellen van het immuunsysteem. Antilichamen binden zich aan de voedingsmiddel-antigenen en kentekenen zich op deze wijze als lichaamsvreemd onder vorming van een immuuncomplex. Het immuuncomplex wordt dan door aflopende ontstekingsprocessen verwerkt. Deze processen vinden continue plaats en zijn de oorzaak van een veelvoud aan chronische ziekten.
Bij duidelijke allergiën bekijken we het volwaardig houden van de inname, brengen we kruisreacties in kaart tussen inhalatie allergenen en voeding en hebben we contact met je allergoloog.
De histamine reacties leggen we je uit en de opties om je histamine aanmaak te remmen als ook het soms toevoegen van bepaalde enzymen om je snel te helpen met het afremmen van de overreactie.
Bij hooikoorts klachten zien we je graag in het najaar om je alvast gedegen voor te bereiden voor het volgende hooikoortsseizoen.