Spijsverteringsproblemen

Zo’n 80% van onze clienten heeft last van een spijsverteringsuitdaging; ergens van mond tot kont.

Om optimaal jezelf van energie te voorzien, is het van belang te weten hoe het spijsverteringsproces werkt. Het spijsverteringsstelsel bestaat uit de mond, slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, dunne darm en dikke darm. Het spijsverteringsstelsel wordt geholpen door speekselkieren, kauwbewegingen, alvleesklier, lever en galblaas.

Spijsverteren

Het spijsverteringsproces begint in de mond. Als het voedsel wordt gekauwd wordt het vermengd met speeksel en worden zetmeelrijke koolhydraten als brood, pasta, aardappelen en rijst gesplitst door het enzym ptyaline. Wanneer zetmeelrijke koolhydraten niet goed worden gekauwd is het splitsen onvolledig gebeurd en kan dit maagklachten geven. Pas in de dikke darm wordt het proces weer verder opgepakt.

Zetmeelrijke koolhydraten bestaan uit duizenden ketens van glucosemoleculen die worden opgenomen door de wand van de dunne darm. Zetmeelrijke koolhydraten zijn moleculair (a-cellulair) voedsel.
Te veel zetmeelrijke koolhydraten zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel en voor overgewicht!
Koolhydraten uit groente (planten), cellulaire koolhydraten, worden niet afgebroken door een enzym zoals bij zetmeelrijke koolhydraten. Goed kauwen is een absolute voorwaarde om goed te kunnen verteren. Daarnaast speelt de darmflora; beter gezegd ons darmmicrobioom in de dikke darm een essentiële rol. Deze “huisdieren” bevatten enzymen waarover de mens zelf niet beschikt. Een goed darmbodem met huisdieren is dus super belangrijk!

Spijsvertering versnellen

Eiwitten (vlees, vis, noten, ei en peulvruchten) worden vooral in de maag gesplitst door enzymen in het maagsap. Eiwitten verlangen dus voor een goede snelle vertering een zure omgeving (maagzuur). Zoals hierboven genoemd wordt de vertering van zetmeelrijke koolhydraten deels in de mond en deels in de dunne darm uitgevoerd. Dit verlangt eigenlijk een wat minder zure omstandigheid (basisch) om het snel te laten verteren.
Suikers (onder andere uit fruit) worden het snelst door de dunne darm geabsorbeerd, terwijl vetten en oliën langzaam worden verteerd in de darmen en noch zetmeelrijke koolhydraten noch eiwitten in de weg zitten.Door een verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies kunnen niet verteerde voedingsdeeltjes in contact komen met het immuunsysteem en afweerreacties veroorzaken. Een goede spijsvertering is daarom van essentieel belang voor vele klachten.

Om uw spijsvertering in kaart te brengen, wat verteert u goed, wat niet, wat kan beter, hoe is het gesteld met uw microbioom, gebruiken we graag de zeer nauwkeurige en betrouwbare feces testen van Biovis.