Neurotransmitters
Kom in je kracht die bij je past.
De neurotransmitters Dopamine, Acetylcholine, GABA en Serotonine, maar ook Histamine, Cortisol en Melatonine spelen dagelijks, gedurende het 24-uurs waak-slaap ritme, een onderling spel. De werking van deze neurotransmitters is bepalend voor de interne communicatie, en de werking van je zenuwstelsel. Ook zijn ze van essentieel belang voor de besturing van je immuunsysteem, je gedrag, gevoel en denken, en je darmwerking. Kortom, ze spelen een rol bij je totale fysieke functioneren. Ze bestaan uit aminozuren of biogene aminen, peptiden of purine derivaten; stoffen die middels voeding beïnvloedbaar zijn.
Enerzijds leidt een optimaal functioneren van neurotransmitters tot een hoog prestatievermogen, anderzijds leidt een verstoord functioneren tot een verminderd herstelvermogen. De vier primaire neurotransmitters blijken de sleutel tot beter presteren te vormen, zoals bijvoorbeeld in sport, werken en studeren. Daarnaast vormen ze de sleutel tot sneller herstel na zware fysieke en mentale inspanningen, maar ook bij chronische ontstekingsbeelden, neurologische aandoeningen, gedrags- en ontwikkelingsstoornissen en diverse vormen van kanker.
Schrijver Y.N. Harari:
“Sommige wetenschappers vergelijken de menselijke biochemie met een airconditioningsysteem dat de temperatuur constant
houdt, of er nu een hittegolf of sneeuwstorm heerst. Bepaalde gebeurtenissen kunnen de temperatuur kortstondig veranderen, maar het systeem brengt de temperatuur altijd weer terug op het ingestelde punt. Sommige airco’s staan ingesteld op 25 graden, andere staan op 20 graden. De menselijke geluksinstellingen verschillen ook van persoon tot persoon. Op een schaal van één tot tien worden sommige mensen geboren met een opgewekt biochemisch systeem dat hun humeur een speelruimte geeft tussen zes en tien, met acht als stabiele setting. Anderen zijn behept met een sombere biochemie die uitslaan tussen drie en zeven en meestal op vijf staat.
We geloven vaak dat we dolblij zouden zijn als we maar van baan konden wisselen, trouwen, een auto kochten, de hypotheek afbetaalden. Maar als we krijgen wat we zo graag willen, lijken we niet echt gelukkiger te worden. Auto’s kopen, een boek schrijven verandert niets aan onze biochemie. Heel even een boost, maar al snel weer op de standaardsetting.
Nu we eindelijk beseffen dat de sleutels van geluk in handen liggen van ons biochemisch systeem, kunnen we ophouden met onze tijd te verspillen aan politieke en sociale hervormingen, staatsgrepen en ideologieën, om ons in plaats daarvan te richten op het enige wat ons echt gelukkig kan maken: het manipuleren van onze biochemie……..Blijvend geluk komt puur en alleen van serotonine, dopamine en oxytocine.
Dat is best een deprimerende conclusie…. Is geluk echt afhankelijk van zelfbedrog?”